ANSLAGSTAVLAN  
Dômen deltar på Kunskap & Framtid  Dômen deltar på Kunskap & Framtid 

Den 18 - 19 november 2020 deltar Dômen konstskola på den digitala utbildningsmässan Kunskap & FramtidDu hittar information om Dômen och skolans tre utbildningar på Kreativt torg där skolan deltar tillsammans med fem andra konstnärliga utbildningar. Under mässan har du möjlighet att delta i tre olika seminarier med tillhörande chat där du har chansen att ställa frågor direkt till deltagande skolor. Chatten öppnas när föreläsningen börjar och stängs 15 minuter efter att föreläsningen har avslutats. Varmt välkommen!

www.kunskapframtid.se

Vill du jobba med konst?

Dômen Vernissagekort 2020

Dômen stipendiater
på Galleri 54
Varje år får tre stipendiater, (före detta elever från Dômen Konstskola)
ställa ut på Galleri 54. I år har vi äran att presentera Nelly Daltrey,
Arsenij Kotlarius
och Lisa Liljeström med deras fantastiskt fina utställning
Improved Lies
.
VÅRUTSTÄLLNING 2019
   
ÖPPET HUS 16 MARS

 

16 mars kl 12:00-16:00 är det öppet hus på Dômen konstskola. Träffa de studerande och ta del av deras arbeten. Hjärtligt välkomna.

GRATULATIONER

Vi gratulerar de gamla Dômen elverna som tilldelats Eric Ericsons stiftelse. Grattis till Karl Pettersson som gick på grafiken och Tringa Gashi som gick på skulpturen.

 

VÅRUTSTÄLLNING 2018

EVENT

 

GRATULATIONER

Vi gratulerar de elever som kommit vidare på intervju till:
Kungl. Konsthögskolan, Konsthögskolan i Malmö, Akademin Valand- filmisk gestaltning, Akademi Valand fri konst kandidat och master, Konstakademin i Tromsö, Högskolan för Design och Konsthantverk Design, Högskolan för Design och Konsthantverk Textil - Kropp - Rum, Gerrit Reitveld Academie, Chelsea College of Arts, Goldsmiths, Slade School of Fine Art, Saint Martin's School of Art, Konstfack-Konst, Konsthögskolan i Umeå. Islands konsthögskola, Konstakademin Wien, Bildskonstakademin i Helsingfors och Trondheim Academy of Fine Art

Vi gratulerar de elever som har blivit antagna till:
Högskolan för Design och Konsthantverk Design, Kungl. Konsthögskolan i Stockholm, Konsthögskolan i Malmö, Gerrit Reitveld Academie, Chelsea College of Arts, Goldsmiths, Akademi Valand fri konst kandidat, Saint Martin's School of Art, Konsthögskolan i Umeå, Islands konsthögskola, Polimoda Florens.

Fler svar inväntas.


Till Minne av
Peter Kruse

Peter Kruse Växt, detalj av offentligt verk på Transistorgatans förskola

Peter Kruse- konstnären med form i rörelse

Det var då jag började arbeta som skolchef på Dômen konstskola som jag mötte Peter Kruse för första gången. Jag hade sett hans konst men aldrig träffat konstnären själv.

1996 gick jag mitt sista år på Konsthögskolan Valand och var en återkommande besökare på Galleri Mors Mössa i Göteborg. Galleriet var sedan länge en institution på den göteborgska konstscenen. Det var en plats som visade konst som ofta överraskade besökaren. Jag minns inte riktigt vilken utställning jag besökte då Margareta Orreblad som stod för galleriet, pratade om en kommande utställning som jag inte fick missa.  Det visade sig vara Peter Kruses utställning. Margareta hade rätt, utställningen Boningar var något man inte skulle missa. Dessa ömsinta och underfundiga skulpturer som sakta rörde sig var något jag inte tidigare hade sett. Utställningen och dess verk berörde mig mycket och de satte sig i mitt minne.

Några år senare hade jag glädjen att möta Peter Kruse igen, nu i rollen som gästlärare på Dômen konstskola. Mycket var nytt för mig men jag insåg snabbt att Peters betydelse för skolan och dess elever var stor och viktig. Hans försiktiga framtoning gick hand i hand med ett tydligt konstnärskap och han var en omtyckt lärare. Peter var en problemlösare i den mening att han aldrig gav sig då det gällde att hjälpa eleverna då det uppstod funderingar och problem gällande deras konstverk. Han delade generöst med sig av sina kunskaper.

Peter Kruse började arbeta på Dômen konstskola under nittiotalet och har sedan dess varit en återkommande gästlärare. Vi uppskattar och är väldigt tacksamma för den lärarinsats han gjort på Dômen konstskola. Jag kände inte Peter Kruse väl men genom hans konst och alla goda ord om hans konstnärskap och lärarinsats har jag fått en bild av en konstnär som var generös och brann för konsten.

Anna Persson (skolchef) med personal på Dômen konstskola

 

ANSÖKNINGS-
HJÄLP
23 MARS Kl 13:00
Kom och se Dômen konstskola och få hjälp med din ansökan!


Funderar du på att söka? Har du funderingar kring ansökan och arbetsprover så är du välkommen till oss på fredag 23 mars kl 13:00 då vi går igenom och pratar om hur det kan se ut. Passa på och se skolans lokaler.Plats/Adress: Dômen Konstskola Dufvas Backe 3 413 11 Göteborg kl 13:00 - 15:00

Skolchef Anna Persson svarar gärna på frågor kring ansökningen på telefon 0739 - 86 54 88

ANSÖKAN TILL LÄSÅRET 2018-2019
Inlämning av arbeten sker 23 - 24 april kl. 10 - 19
Digital ansökan mailas mellan 26 mars och 16 april

Välkomna!

ÖPPET HUS 2018

Hjärtligt välkomna på öppet hus!!

GRATULATIONER

Ruben Östlund, filmregissör

Vi grattar vår styrelseledamot Ruben Östlund och hans filmteam till deras priser och utmärkelser för filmen The square.

TRE STIPENDATER


Forming/ Memory
5 - 14 januari 2018 på Galleri 54
Tre stipendiater från Dômen konstskola – Linnéa Bengtsson, Daniel Gustafsson & Josefine Nilsson Åhrman visar sina senaste verk.

Linnéa Bengtsson arbetar med installation och måleri som oftast rör vid ämnen som föränderlighet/ beständighet, intuition och konsekvens. I valen av material, som kan vara föremål som vi känner till som något annat, letar hon efter något poetiskt i det vardagliga. Hennes arbete grundar sig ofta i tankar om skapandets process - behov, impuls, mål, betydelse - och tanken om vad som är intuition och vad som blir konsekvens är central. Hon ser materialen som obeständiga, skiftande, och letar efter något som styr oss bort från hur vi vanligtvis känner till dem. Fångar upp, fortsätter, skapar en lekfullhet mellan verklighet och illusion.

Daniel Gustafsson är intresserad av att få objekt och material att härbärgera spår av minne och mening i ständig förskjutning. Han återkommer ofta till uttryck med klangbotten i offentlig förvaltning, skola och lobbymiljö och vill samtidigt arbeta utifrån en känsla av brist i den estetiska förmedlingen. Upplevelsen av att ha något på tungan men att inte hitta språket för det blir därför ofta något som han utforskar i sin praktik, på samma gång som han vill undergräva själva möjligheten till och begäret efter ett givet narrativ.

Josefine Åhrman jobbar med serieskapande. Med sin självbiografiska strippserie tack för kaffet utgår hon från sig själv i vardagliga situationer – funderingar, känslor och möten, oftast med en tragikomisk twist. Stilen är barnboksinspirerad men med teman som dejting, ekonomi och att växa upp. På galleri 54:as utställning Forming/memory experimenterar hon med seriens form och bryter av från det tvådimensionella ramverket med skulpturala inslag.

Vernissage fredag 5/1 kl.18-21

Välkommen!
ÖPPEN REDOVISNING
KUNSKAP & FRAMTID

Dômen konstskola medverkar i KUNSKAP & FRAMTID
23-25 november på Svenska mässan, Korsvägen.

Vi finns på Kreativa torget i monter B0450, presenterar skolan och svarar på frågor.

Mässan är öppen torsdag 23 november till lördag 25 november kl. 10-16.
Välkomna!

DÔMEN GRUPPBILD I VENEDIG
DÔMEN
GIBCA EXTENDED


Den Wald wieder erobern

På natten framstår den vackra skogen som skrämmande och man avviker ogärna från de stora vägarna, om man ens vågar sig in i parken på kvällen. Dômen konstskola vill genom detta projekt återta Slottsskogen under några mörka timmar en septemberkväll.

Vi skapar en alternativ visningsplats för multimediala installationer, gjorda av skolans studerande. Tillsammans vandrar vi mellan tio olika platser och funderar kring de verk som visas. Vad händer när gränsen mellan inomhus och utomhus förskjuts och det dolda blir synligt?

Datum: 15 september kl. 21-23 utställning med performance och installationer.
Plats: Dômen konstskola, Slottsskogen, Dufvas Backe 3, 413 11 Göteborg

https://sv-se.facebook.com/domenkonstskola

SKOLSTART 2017

Gruppfoto på första skoldagen för terminen.

KULTURNATT I
KVARNBYN


Elever från Dômen konstskola KULTURNATT I KVARNBYN
Fredag 1 september kl. 18.00 - 23.00

Installationer skapade av elever från Dômen konstskola: Jesper Palmqvist, Joseph Linderoth, Kristina Ludvigson.

Jesper Palmqvist om sitt verk:
Queers utsätts världen över av våldsbrott som tystas ner och normaliseras. Därför uttrycker många ofta en rädsla för att vistas i det offentliga rummet. Mitt verk är exkluderande mot icke-queers för att bryta strukturer och för att visa queerpersoner hur viktigt det är att kunna känna ett syskonskap och en stolthet. Ett stort syfte är även att skapa en diskussion om hur separatism är okej eller inte.

cargocollective.com/brorjesper

Joseph Linderoth om sitt verk:
Shelter: A Home for Migratory Birds är en installation där jag vill utforska människans sinnen och hur en kan lura dessa genom att framställa en föreställd verklighet som nödvändigtvis inte är sann. Jag vill även undersöka den mellanvärld som uppstår när jag själv inte har full kontroll över det slutgiltiga framförandet av verket, utan lämnar det till naturen att bestämma. På så vis skapar jag två verk i ett, två lika sannolika installationer som samspelar i våra sinnen.

Kristina Ludvigson om sitt verk:
Ljudinstallation – Under ytan. Vad gömmer sig under ytan? Hur låter det under forsens dån? Vad finns i underjorden under Kvarnbyn?

Välkomna.

SKOLSTART

Skolstarten är den 21 Augusti kl 09:00 för nya studerande och kl 10.15 för studerande som går sitt andra år på Dômen. Dômen konstskola, Björngårdsvillan, Göteborg.

Varmt välkomna

Dômen och
GIBCA Extended 2017Den Wald wieder erobern

På natten framstår den vackra skogen som skrämmande och man avviker ogärna från de stora vägarna, om man ens vågar sig in i parken på kvällen. Dômen konstskola vill genom detta projekt återta Slottsskogen under några mörka timmar en septemberkväll, för att skapa en alternativ visningsplats för multimediala installationer skapade av skolans studerande. Tillsammans vandrar man mellan tio olika platser och funderar omkring de verk som visas. Vad händer när gränsen mellan inomhus och utomhus förskjuts och det dolda blir synligt?

Datum: 15 september kl. 21-23 Performance/installation
Dômen konstskola-Slottsskogen, Dufvas Backe 3,413 11 Göteborg

WAY OUT WEST
2017


 

Välkomna till Dômens tält under Way out west festivalen 2017. Du hittar oss strax till höger efter backen då du kommit in på festivalområdet via Linneplatsen på området (se karta). I tältet kan du se på en videokompilation med konstfilmer, slappa på badmadrasser, piffa upp dig, få naglarna målade, få en temporär tatuering, pärla platta, fota dig i den gigantiska emojin som står bredvid tältet eller varför inte ta ett gratis vykort med dig som elverna gjort. Vi är på plats alla dagar. Välkomna!


GRUPPFOTON FRÅN AVSLUTNINGEN
GRAFIKEN
MÅLERI 2
SKULPTUREN
MÅLERI 1


KONSTKOLLO

Vecka 25 och 26 så är det KONSTKOLLO på skolan med en mindre utställning i slutet. Utställningen är öppen för allmänheten och sker i skolans lokaler.

WAY OUT WEST 2017

Skolan kommer att delta på årets Way Out West festival igen.

http://www.wayoutwest.se/

GRATULATIONER

Vi gratulerar Dômens styrelseledamot Ruben Östlund till Guldpalmen som han tilldelades vid årets filmfestival i Cannes för sin film ”the Square”. Stort grattis!

Mer om filmen: LÄNK>> http://www.plattformproduktion.se/the-square/

VÅRUTSTÄLLNING
2017

20-28 maj


 Vårutställning på Dômen konstskola 2017.
Vernissage 20 Maj kl.12:00-16:00
Utställningen pågår 20-28 maj Öppetider 12:00-16:00
Björngårdsvillan - Slottskogen


VETENSKAPS-
FESTIVALEN
10–14 maj

 

Vem i hela världen kan man egentligen lita på?

Dômen konstskola ställer ut på Vetenskapsfestivalen den 10–14 maj. Plats: två röda stugor i Bältesspännarparken nära Trädgårdsföreningens entré. Utställningen är öppen varje dag kl. 10-18.

För några år sedan skrevs källkritik in i läroplanen för historieämnet i gymnasieskolan. Värdet av källkritik, alltså kritisk granskning av de text-och bildkällor vi söker upp och använder oss av i det dagliga livet har betonats mer och mer i och med framväxten av det digitala samhället. ”Nyheter” och ”fakta” sprida med vindens hastighet. Hur ska man veta vad som stämmer med verkligheten eller inte? Ofta har vi människor en tendens att lyssna till de nyheter som bekräftar de åsikter vi redan har och vi diskuterar oftast med dem som har ungefär samma värderingar som vi själva, de s.k. åsiktskorridorena. För att utveckla sitt tänkande och bidra till en seriös diskussion är källkritiken en hjälp. Ska jag nöja mig med den här uppgiften, eller går det att kontrollera att det stämmer?

Om vi tänker oss ett arkiv där tusentals handlingar lagras; räkenskaper, brev, fotografier, kartor, diplom åt duktiga lantbrukare, tullkvitton, domstolsprotokoll, sjukhusjournaler, polisförhör. Detta arkiv innehåller alltså mängder av information direkt hämtade ur många olika mänskliga verksamheter - allt möjligt som pågår samtidigt i ett samhälle. Arkivpersonalen har ordnat och förtecknat material i arkivet där det nu finns inbundet i mappar eller liggande i kartonger, i hyllor eller i byrålådor. Där möter vi omsorgsfullt skrivna kärleksbrev, förteckningar över kassaskåpstjuvar och varuprover från tapetfabriken.
Detta arkiv finns och det ligger på Arkivgatan och på Polstjärnegatan i Göteborg.

En grupp studerande vid Dômen konstskola i Göteborg har fått till uppgift att gå in i arkivet och formulera en ny idé, prova ett tankeexperiment, lägga fram nya fakta – de har kort och gott gjort en fejkad arkivhandling. De hänvisar till arkivet. Helt plötsligt finns det en uppseendeväckande uppgift i arkivet som ingen lagt märke till tidigare. De utmanar arkivets auktoritet, dess historieskrivning. Deras uppgift har varit att under två veckor gå in i arkivet - för att leta, inspireras, fundera, anteckna och sedan utföra en arkivhandling i valfritt material. I samarbete med Vetenskapsfestivalen visar de här resultatet av sitt arbete.

Medverkande: Fanny Arnesen, Therese Söder, Miranda Fahlén, Clara Carlén, Karl Pettersson, Malin Cederlund, Karl Salomonsson, Sara Gunnarsson, Daniel Gustafsson, André Petersson, Susanna Lundberg, Sannah Kvist, Moa Ryman, Ebba Andersson, Alice Angelini, Matilda Schelin, Badou Jobe,
Alexander Boström, Kalle Iso-Koivisto.

Åsa Pröjts, lärare, Dômen konstskola
Karl-Magnus Johansson, arkivarie, Landsarkivet, Göteborg

WorkshopDÔMEN UPPMÄRKSAMMAR

Josefin Östberg Olsson har fått Fredrik Roos stipendiet.

Om ni går in på hennes hemsida och klickar på länken "about" så kan ni se att hon gick på Dômen 2010 - 2011 på skulpturen.

LÄNK: http://josefineostbergolsson.se/

LÄNK:.Om Fredrik Roos Stiftelse.

WORKSHOP


 
GRATULATIONERVi på Dômens konstskola gratulerar de som har blivit antagna och kommit på intervju
till olika konstnärliga högskolor.

VILL DU SÖKA TILL DÔMEN KONSTSKOLA?

Vill du söka till Dômen konstskola?
Fredag den 7 april visar vi hur en ansökan kan se ut. Välkommen kl 10-12
eller 13-15 till Dômen konstskola i Slottsskogen i Göteborg.

Du kan även kontakta skolchef Anna Persson på mail:
anna.persson@domenkonstskola.se eller på tel 073-9865488.

Mer information om ansökan och dess utbildningar hittar du på fliken Ansökan på huvudsidan.

ATELJÉ PÅ HÅLLÖ


Ön Hållö ligger strax utanför Smögen i Bohuslän. Hållö är en av Bohuskustens äldsta och mest kända fyrplatser och dessutom ett naturreservat. Här har Dômen konstskola en litet ateljéhus med kök, arbetsbord och sovloft, beläget ett stenkast från havet och fyren. Rundslipade stenhällar, milsvid utsikt över öppet hav, ett rikt fågelliv och en ovanlig flora gör Hållö till en underbar plats att vara på. På ön finns dessutom ett vandrarhem.

Konstintresserade privatpersoner och institutioner som är intresserade av att hyra ateljéhuset för några dagar kan kontakta skolan på: info@domenkonstskola.se eller anna.persson@domenkonstskola.se.
Kostnad: 2800 kr/vecka Man kan hyra ateljén max en vecka.

DÔMEN ÅSIKT

LÄNK: Åsa Pröjts: Vad är det vi gör mot människans bästa vän?

DôMEN KONSTSKOLA
PÅ TV4,
SVERIGEQUIZEN


 

Dômen konstskola fick besök i sommras på konstkollot av programmet Sverigequizen med Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg i spetsen.

(fd)DÔMEN ELEVER
STÄLLER UTThomas Jordansson
14/11-28/11-16 Viktors kaffe, Geiersgatan, Göteborg
http://www.thomasjordansson.com/

Jakob Leijonhielms utställning Fynd och fantasier.
24 sept - 12 okt Grafik i väst i Göteborg
LÄNK: https://www.grafikivast.se/

FIRMAN
Utställning Manifesta, FIRMAN 9 september.
Susanna Antonsson, Linnea Jardemark, Hanna Månsson Nord, Marika Sanaksenaho och Maja Sikorska. Samtliga gamla Dômenelever.
LÄNK http://m11.manifesta.org/en/artist/firman

William Buller
3-6 september. Plats: Bageriet, konstepidemin i Göteborg.
LÄNK http://konstepidemin.se/artist/william-buller/